Pik
Сьогодні, 22 Квітня 2018
07.04.2018
304
0

Як у Херсоні готують великодній кошик

Великодній кошик: писанки, дряпанки та крапанки

Хоч частина херсонців вже зустріли Великдень, більшість лише готують святкові кошики.

ПІК раніше розповідав про те, як на Херсонщині печуть паски. Тепер ми розпитували про крашанки та писанки.

До речі, якщо «прогуглити», то можна дізнатися, що розпис яєць – це не лише фарбування чи наклейки. Писанки, крашанки, крапанки, дряпанки, мальованки, яйчата (найвідоміші - ті самі вироби Фаберже). Майстри оздоблюють пасхальне яйце мереживом, стрічками, камінчиками, намистами...

А от найчастіше херсонці, яких опитував ПІК, роблять крашанки - комусь на писанки та "фаберже" не вистачає часу, хтось каже, що  хисту.

ЖурналістТарас Бузак застосовує для крашанок лушпиння цибулі, а активістка Ольга Цілинко ще й різні фарби.

Журналіст Олена Ваніна розповіла, що у юності писала писанки, а зараз у пасхальний кошик кладуть крашанки.

«Так. Фарбуємо домашні яйця цибулею. Писанки у юності писала. Але руки криві і складна технологія. Тому зараз не пишу. Діти дерев'яні розмальовували гуашшю, бо з воском складно», - відповіла вона.

Та поцікавилась чи є де в Херсоні майстер-класи для дітей.

«Малювала писанки моя прабаба. На Хмельниччині. Баба не малювала, але розповіла мені технологію. На початку 90-х для мене це було справжнє відкриття. Пару років малювала,але покинула цю справу через відсутність художнього хисту», - розповіла херсонка.

Співак та журналіст Максим Лозовий розповів, що в Великодньому кошику у нього фарбовані цибулею крашанки та з наклейками. «Просто фарбуємо від цибулі І наклеюємо», - поділився він.

Херсонка Алла Дигтяренко каже, що коли були малі діти, робили разом писанки та крашанки, а зараз лише крашанки. Доньці показали, як робити писанки у художній школі і вона «підсадила» тоді маму.

 Журналіст Любов Лагутенко крашанки  не фарбує, а оздоблює готовими наліпками. «Надаю перевагу українському орнаменту, який стає гарною, яскравою окрасою пасхального столу...», - написала вона.

Вона підкреслила: «Паска і крашанки обов’язково на пасхальному столі... традиційний світлий подих свята... Ні з чим незрівняний аромат пасхальної випічки супроводжує нас з дитинства, нагадує маму... Доброго Великодня вам!».

Читайте також: У Херсоні розцвів «Писанковий сад» (фото)

 

Новини по темі

Коментарі

Нет ни одного комментария

Залишити коментар

Останні новини

Останні відеорепортажі

Останні фоторепортажі

ТОП Новин тижня

наверх

Підписатися на новини

Підписатися на новини

Запропонувати новину

Запропонувати новину