Pik
Сьогодні, 15 Октября 2019
03.10.2019
453
0

Український шафран може стати брендом на світовому ринку

Український шафран може стати брендом на світовому ринку

На Херсонщині знову зацвів шафран - найдорожча спеція в світі, яку вже п’ять років вирощують в Каховському районі фермери-новатори з села Любимівка,- повідомляє Департамент агропромисловго розвитку ОДА,- передає ПІК.

Яскраво-помаранчева спеція шафран цінується багатьма кухнями світу. Це рильця квітки з сімейства крокусів, що зацвітає восени. Херсонський шафран цвістиме ще місяць - до початку листопада, і за цей період стане місцем відвідування сотень туристів.

 Попередні роки ми організовували майстер-класи по збору врожаю, пригощали гостей пловом із шафрану, який готували спеціально запрошені кухарі із Південної Асоціації шеф-кухарів України, і звичайно облаштовували селфі-зону на фоні шафранового поля.  Цього року планували обмежитись лише промисловим збором шафрану, але нам вже телефонують туроператори з різних куточків України, що хочуть привезти туристів. Ми не можемо їм відмовити, тож будемо і цього року приймати гостей, - розповідає керівник Фермерського господарства “Шафран Любимівський”Віталій Шакало.

Приїжджають подивитись на квітучий шафран туристи з Одещини, Зароріжжя, Миколаївщини, Хмельниччини, але не тільки вони. Чимало відвідувачів господарства - це ті, хто придбав посадковий матеріал або збирається зайнятися цією культурою та хочуть на власні очі побачити технологічний процес збору врожаю та посадкового матеріалу, почути поради фахівців господарства по вирощуванню шафрану.

Сьогодні площа під шафраном на господарстві становить 5 га - але навіть із цієї невеликої ділянки “Шафран любимівський” отримує кілька кілограмів коштовної спеції. На господарстві говорять, що не вдається суттєво збільшити площі, тому що занадто багато бажаючих по всій україні хочуть придбати посадковий матеріал. І фермери йдуть назустріч, тому що мають власну зацікавленість:

- Якщо нам вдасться об’єднати зусилля всіх виробників шафрану і закумулювати партії 10-20 кілограмі, то буде економічна доцільність робити митні документи і виходити із спецією на експорт, - розповідає Віталій Шакало.

 

Новини по темі

 

Коментарі

Нет ни одного комментария

Залишити коментар

Останні новини

Останні відеорепортажі

Останні фоторепортажі

ТОП Новин тижня

наверх

Підписатися на новини

Підписатися на новини

Запропонувати новину

Запропонувати новину