Pik
Сьогодні, 17 Червеня 2019
30.04.2019
941
0

Подружжя Селезньових з Каланчацького району поділилось секретами гончарства

Подружжя з Каланчацького району родинною справою обрало гончарство

Подружжя Селезньових своєю родинною справою обрало гончарство. Перед Великоднем майстри з Каланчацького району приїхали до обласного центру, щоб поділитися з херсонцями секретами гончарного мистецтва, повідомляє Суспільне.Херсон.

Всі звикли, що кераміка – це горщики, говорить майстриня Олена Селезньова. Насправді з глини, за її словами, для домашнього вжитку можна виготовити не лише посуд.

"Ми привезли багато кераміки, яку власноруч виробляємо. У нас тут є дуже багато всяких виробів, картини маслом і ось така ще плиточка керамічна", - каже майстриня Олена Селезньова.

Усе починалося як захоплення, розповідає Олена. Зацікавилися гончарством під час подорожі.

"Почали займатися керамікою ми більше десяти років тому. Це ми були в Криму і там познайомилися з майстром, з якого все і почалося. Він якісь уроки нам дав, і далі це пішло, пішло. І ми розвиваємо це все життя в принципі", - говорить Олена Селезньова.

У гончарів свої секрети, каже Сергій Селезньов. Увесь процес – повністю ручна робота. До глини свої вимоги. Майстер говорить, що її вони видобувають самі.

"Глину ми добуваємо там же, у нашому Каланчацькому районі. Тільки трошки додаємо покупної, щоб вона краще себе поводила. І була така добра, пластична. Потім ми її на кругу викручуємо, висушуємо, ставимо в піч, випікаємо при температурі 1 100 градусів. Поливаємо поливами, знову випікаємо. Потім в молоці ми її випікаємо. Знову в молоко, потім знову в піч. І ось ці частини, де глина відкрита, намащуємо воском. Це спеціальний склад на основі воску, ще наші діди робили так. І ось виходить такий виріб, тобто, поки ми його зробимо, пройде багато часу", - розповідає майстер Сергій Селезньов.

Селезньови розказують, що в їх родинній колекції - десятки варіантів керамічного посуду. Своїми вміннями вони поділилися із херсонцями. Їсти з такого посуду приємно і корисно, говорять майстри, тому що кераміка, нагріваючись, не вступає в реакцію зі стравами, а ще вона довго зберігає температуру їжі.

Олена Протопопова, Олександр Шепель.

Новини по темі

 

Коментарі

Нет ни одного комментария

Залишити коментар

Останні новини

Останні відеорепортажі

Останні фоторепортажі

ТОП Новин тижня

наверх

Підписатися на новини

Підписатися на новини

Запропонувати новину

Запропонувати новину