Pik
Сьогодні, 22 Квітня 2019
21.03.2019
290
0

Ківі на Львівщині і сорго на Херсонщині: потепління змінило склад аграрних культур в Україні

Ківі на Львівщині і сорго на Херсонщині: потепління змінило склад аграрних культур в Україні

Традиційний для півдня соняшник уже прекрасно вирощують у північних регіонах країни, повідомляє ТСН.

Внаслідок глобального потепління Україна перетворюється в субтропіки. Відтак аграрії перелаштовуються на культури, які не були притаманні для наших широт.

Ще 2003 року фермер Михайло Кубара підгледів, що сусідні поляки вдало вирощують в себе персик. І теж наважився ризикнути, а сьогодні в нього вже 5 гектарів саду. "Ми спочатку дуже приглядались. Але тепер я впевнений – персик на Львівщині буде, просто треба відрегулювати сорти, погодні умови", - каже він. Наразі і сума температур, і кількість опадів уже достатні, а селекція дозволила вивести сорти, які здатні витримати навіть зимові холоди. Тепер фермер замислився над новим екзотом – вирощувати ківі.

Багато сонця і мало дощу - Україна перетворюється в субтропіки. Від глобального потепління потерпає не лише наша країна, а й увесь світ. І наші аграрії перелаштовуються на культури, які не були притаманні для наших широт. Як вижити в умовах глобального потепління - дивіться у сюжеті.  

"Потеплів зимовий період, відійшли ризики вимерзання. Практично все, що ми посіяли восени, воно благополучно зимує і надалі дає урожай", - констатує начальник відділу агрометеорології Гідрометцентру України Тетяна Адаменко. Кліматична карта України поступово зміщується, і наш клімат набуває ознак субтропічного, а середньорічна температура вже підвищилася на 1,2 градуси. "Культури, які зазвичай вирощувалися в степовій зоні, наприклад, соняшник, який потребує багато сонця і високих температур, зараз масово вирощується в північній та західній Україні. То є такий зсув", - каже генеральний директор Клубу аграрного бізнесу Тарас Висоцький.

Нут, сочевиця, соргові культури – на Херсонщині те, про що раніше в Україні навіть не чули, сьогодні вже топ у сільському господарстві. Ці культури адаптовані до посушливого клімату та приносять хороший прибуток. "Сорго – забута культура, ніхто нею не займався, доки в нас не було жорсткої засухи три роки поспіль", - каже директор Інституту зрошувального землеробства, доктор сільськогосподарських наук Раїса Вожегова. Від початку 2010-х площі посівів екзотичного злаку зросли від 2 до 50 гектарів, а зараз навіть планують побудувати сорговий завод.

Про зміщення акцентів говорить і агроном Олексадр Баранівський, який 13 років тому був профільним міністром. "Візьмемо сою. Ми про сою взагалі не говорили. Ця культура абсолютно не наша. Так сьогодні сої вирощується 2 млн гектарів. Або ж та сама кукурудза – вважається, теплолюбива культура, вона в нас ніколи не визрівала", - каже він. Кліматологи запевняють, що південь України вже має такий колосальний ресурс тепла, що там може бути і два врожаї на рік. Також там прораховують доцільність вирощування нових культур, зокрема спаржі.

Наприкінці минулого року стало відомо, що Німеччина надасть Україні фінансову допомогу на 35 мільйонів євро на протидію та адаптацію до зміни клімату. За словами міністра екології Остапа Семерака, кошти будуть використані за чотирма пріоритетними напрямками, а проекти, які будуть фінансуватися, мають орієнтуватися на виконання Паризької угоди, національно визначених внесків, включати аспект міжнародної співпраці у контексті протидії зміні клімату в акваторії Чорного моря та сприяти розвитку відновлюваної енергетики, в тому числі - використання енергії біомаси на заміну викопним джерелам енергії.

Кореспондент ТСН Вікторія Ніконенко

 

Коментарі

Нет ни одного комментария

Залишити коментар

Останні новини

Останні відеорепортажі

Останні фоторепортажі

ТОП Новин тижня

наверх

Підписатися на новини

Підписатися на новини

Запропонувати новину

Запропонувати новину