Pik
Сьогодні, 31 Травня 2020
25.04.2020
719
0

Як обрати безпечні ранні овочі та зелень: поради від Держпродспоживслужби

Як обрати безпечні ранні овочі та зелень: поради від Держпродспоживслужби

Навесні нам так хочеться скуштувати молоді овочі та зелень, якими заповнюються полиці магазинів і ринків. Та чи такі вже безпечні молоді огірки та капуста?

Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області роз’яснює, на що потрібно звертати  увагу під час купівлі овочів та зелені, що продаються навесні.

Насправді нітрати і пестициди є у всіх ранніх овочах, навіть тих, які вирощені на власному городі. Тому що нітрати – це для людей отрута, а для овочів і рослин взагалі це матеріал (азот), який дає змогу овочам швидше та краще рости. Азот овочі поглинають з будь-якого ґрунту так як він там знаходиться.

Пестициди – це ті препарати, якими обробляють овочі від різного роду шкідників. Пестициди, як правило, знаходяться на поверхні овочів, їх потрібно ретельно змивати теплою водою.

Декілька правил вибору ранніх овочів:                                                                                                      1.Овочі, які найбільше накопичують в собі нітрати: редис, салат, шпинат, молода капуста та кріп. Менше акумулюють в собі нітратів кабачки, морква, огірки, цвітна капуста, броколі.

2.Пам’ятайте , які частини овочів накопичують найбільшу кількість нітратів. У огірках та кабачках найбільше накопичується їх біля плодоніжки та у шкірці, тому з них треба її обрізати. Капуста накопичує їх у верхніх листочках, редис – біля хвостика знизу, а в салаті та зеленій цибулі – біля корінця, перці, баклажани та помідори – біля плодоніжки. Картопля, морква найбільше накопичує нітратів у шкірці. Ось чому саме вказані місця у ранніх овочах необхідно зрізати, якщо хочете отримати найменшу дозу нітратів.

Будьте уважними і звертайте увагу на зовнішній вигляд овочів:

-свіжі доброякісні огірки мають бути темно-зелені з твердою шкіркою, плоди залежно від сорту з пухирцями або гладенькі.

- редис має бути без жовтих чи інших плям, зелень також темно-зеленого кольору без зім’ятого чи прив’ялого листя.

- молода капуста повинна бути легкою та твердою, її верхні листочки – блискучими та соковитими, а не тьмяними та засохлими.

Перед вживанням необхідно правильно підготувати  свіжі овочі  та зелень. Що цікаво – перед вживанням звільнити овочі від нітратів повністю нереально, але зменшити їх кількість цілком можливо.

Щоб досягти цього, необхідно:

– старанно вимити овочі в нехолодній воді та залишити їх на 20 хвилин у воді, потім воду необхідно поміняти та змочити іще раз;

– не рекомендується вживати стебла кропу, петрушки та іншої схожої зелені, так як в них накопичується більше нітратів, ніж у листочках;

– у редиса та огірків краще знімати шкірку, обрізати плодоніжку та хвостик;

– при термічній обробці овочів рівень нітратів в них знижується, але отриманий відвар рекомендується злити відразу після закінчення процесу обробки;

– овочі, що не будуть піддані термічній обробці, перед вживанням збризніть лимонним соком або 9% оцтом так як кислота, яка в них міститься, має властивість знешкоджувати нітрати.

Звертаємо Вашу увагу на те, що дітям та людям похилого віку і з хронічними хворобами кишківника, вживати ранні  овочі слід обережно та дозовано.

Новини по темі

Коментарі

Нет ни одного комментария

Залишити коментар

Останні новини

Останні відеорепортажі

Останні фоторепортажі

Зараз читають

наверх

Підписатися на новини

Підписатися на новини

Запропонувати новину

Запропонувати новину