Сьогодні, 23 Листопада 2017
30.09.2017
102
0

Херсонців застерігають бути обачними при вживанні грибів

З кожним роком, зростає кількість випадків харчових отруєнь, що викликані неїстівними грибами, нерідко з трагічними наслідками. У зв’язку з цим Держпродспоживслужба у Херсонській області застерігає херсонці бути обачними, вживаючи гриби.   

Гриби – це  дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті.

Основними причинами отруєння є: вживання отруйних грибів, неправильне приготування умовно їстівних грибів, вживання їстівних грибів, які не пройшли належної термічної обробки або виросли на забруднених територіях чи уздовж швидкісних трас, старих або зіпсованих їстівних  грибів, таких, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації. В той же час треба враховувати й той факт, що гриби погано перетравлюються. При захворюван­нях шлунково-кишкового тракту, а також людям похилого віку доцільно утримуватися від їх вживання. Не можна вживати грибів дітям, вагітним та жінкам, що годують груддю.

Симптоми отруєння грибами:  нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності .  

Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) – з’являються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та сану здоров’я потерпілого, кількості з’їдених грибів. Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть може настати через 5-10 днів після отруєння.

У зв’язку з початком грибного сезону Держпродспоживслужба наполегливо  рекомендує:

  • Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів як від продукту взагалі, а споживати штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх в підприємствах торгівлі.
  • Збирати в лісі дикорослі гриби, про які точно відомо, що вони їстівні, утримуватися від збирання невідомих та сумнівних грибів.
  • Не купувати гриби на стихійних ринках, у продавців на автошляхах, автовокзалах, перонах залізниць.
  • Не збирати гриби в посадках, парках, уздовж автомобільних доріг і залізниць, на промислових пустирях.
  • Не куштувати гриби в сирому вигляді, не збирати та не їсти переспілі або дуже молоді, в’ялі, червиві, зіпсовані і пошкоджені гриби.
  • Піддавати гриби кулінарній обробці в день збору.
  • Остерігатися пластинчатих грибів.

При перших ознаках отруєння (біль у животі, пронос, нудота, блювота) необхідно терміново викликати швидку медичну допомогу. Більшість смертельних випадків пов’язані з запізнілим зверненням за медичною допомогою. Перше, що необхідно зробити при отруєнні – це максимально швидко звільнити шлунок від отрути. Для цього треба зробити потерпілому промивання шлунку, викликати в нього блювоту.         

Пам’ятайте! Чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.

Теги:

Новини по темі

Коментарі

Нет ни одного комментария

Залишити коментар

Останні новини

Останні відеорепортажі

Останні фоторепортажі

13.11.2017
1133
0
Фоторепортаж
У Херсоні обрали королеву міста
17.10.2017
1026
0
Спецрепортаж
Херсонський Jazz Band зіграв для "Барсуків"

ТОП-Новини

наверх

Підписатись на новини

Підписатись на новини

Запропонувати новину

Запропонувати новину