Pik
Сьогодні, 22 Січня 2018
06.01.2018
941
0

Держпродспоживслужба Херсонщини звертається до власників пунктів розливу води

Держпродспоживслужба звертається до власників пунктів розливу води

У зв’язку із спалахом вірусного гепатиту А у м. Миколаїв, причиною якого стало вживання води з пунктів розливу (зареєстровано 37 випадків захворювання), Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області нагадує, що відповідно до вимог розділу ІV Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» ДСанПіН 2.2.4-171-10, всі підприємства питного водопостачання повинні здійснювати систематичний виробничий контроль за безпечністю та якістю води від місця водозабору до місця її споживання.

Про це повідомляється на сайті відомства, передає ПІК.

Виробничий контроль проводять за мікробіологічними, органолептичними та фізико-хімічними показниками з періодичністю згідно вимог ДСанПіН 2.2.4-171-10.

Також, до уваги споживачів, відповідно до розділу ІІІ вказаних ДСанПіН 2.2.4-171-10, термін зберігання питної води з пунктів розливу, у тарі споживача не повинен перевищувати 24 години за умови її зберігання  у  чистій  закритій тарі при температурі від 5 град.C до 20 град.C в місцях, захищених від попадання прямих сонячних променів.            

Читайте також: Жителів Херсонщини попереджають про небезпеку захворювання на гепатит А

Вимоги до води питної з пунктів розливу полягають у наступному.  Для виробництва питної води з пунктів розливу  повинна використовуватись вода підземних джерел питного водопостачання або водопровідна питна вода, яка пройшла додаткову обробку.            

Перед  використанням  підземних та водопровідних питних  вод  проводяться попередні лабораторні дослідження вихідної води згідно з вимогами Санітарних норм за переліком показників з урахуванням місцевих природних умов.           

Проби води  відбирають протягом року не рідше одного разу на  місяць для визначення мікробіологічних, органолептичних, фізико-хімічних та санітарно-токсикологічних показників.           

Термін зберігання питної води в пунктах розливу у стаціонарних ємкостях не повинен перевищувати 24 години, а у транспортних ємкостях (автоцистернах) - 6 годин. Термін зберігання питної води може бути збільшено за результатами санітарно-епідеміологічних досліджень за умов  додаткового її знезараження перед розливом у тару споживача методами,  що  не забруднюють питну воду залишковими концентраціями реагентів.           

Забороняється заповнювати питною водою ємкості із залишками питної води.            

В пунктах розливу питної води повинен бути інформаційний листок із зазначенням інформації щодо її виду (оброблена, необроблена (природна), штучно-мінералізована, штучно-фторована, штучно-йодована, з оптимальним вмістом мінеральних речовин, газована чи негазована тощо), складу ("вода питна" та перелік уведених речовин, зокрема консервантів, макро- та мікроелементів), умов зберігання, дати виготовлення, найменування, адреси та телефону виробника і місця її виготовлення, виду вихідної води, місцезнаходження підземного джерела питного водопостачання та номера і глибини свердловини, посилання на нормативний документ, згідно з яким виготовлено питну воду.           

Місце реалізації питної води з пунктів розливу слід розташовувати на території з твердим покриттям, що упорядкована та благоустроєна і знаходиться на відстані не менше ніж 50 м від місць забруднення (сміттєзбірники, вбиральні, магістралі з інтенсивним рухом транспорту, автостоянки тощо), має прилавок, до якого підведено трубопровід з металевим краном для розливу питної води (кран слід розташовувати над прилавком на висоті не менше ніж 0,5 м).           

Крім того, в пунктах розливу необхідно дотримуватись санітарно-гігієнічних норм, працівники повинні дотримуватись правил особистої гігієни та проходити періодичний медичний огляд.

Для довідки: Гепатит А - інфекційне захворювання, яке передається через тісний контакт з хворою людиною або продукти харчування та воду. Для запобігання зараження гепатитом А необхідно приймати виключно кип'ячену воду, дотримуватися гігієни рук і тіла, чистоти побутової посуду, вживання тільки якісних продуктів і після їх термічної обробки.

 

Новини по темі

Коментарі

Нет ни одного комментария

Залишити коментар

Останні новини

Останні відеорепортажі

Останні фоторепортажі

ТОП Новин

наверх

Підписатися на новини

Підписатися на новини

Запропонувати новину

Запропонувати новину