Pik
Сьогодні, 25 Травня 2020
13.05.2020
353
0

Чи можна заразитися COVID-19 купаючись в морі, річці, басейні або через рибне меню

Чи можна заразитися COVID-19 купаючись в морі, річці, басейні або через рибне меню

Скоро відкриття пляжного сезону і актуальним є питання, чи можна заразитися коронавірусом під час купання в морі, річці, басейні.

Проведені роботи Вищою радою з наукових досліджень Іспанії (CSIC) з'ясували, що купання в морі безпечно. Солона вода і сонячне ультрафіолетове випромінювання перешкоджають поширенню COVID-19.

У басейнах нас від хвороби захищає хлорування води. Головне - підтримувати правильний рівень хлору в воді. У той же час рекомендується прийняти душ до і після басейну, а також дотримуватися необхідних заходів гігієни і безпеки при відвідуванні громадських місць.

Сауни і парові лазні теж вважаються безпечними, так як в них постійно висока температура (вище 60 градусів), а вона згубна для COVID-19.

У річках через течію ризик зараження мінімальний. Загроза зараження йде не від води, головним каналом зараження є респіраторні виділення людей. Тому необхідно на пляжах, так само як і в громадських місцях, дотримуватися спеціальної дистанції і уникати великого скупчення людей.

В перших числах червня в зв'язку з закінченням нерестової заборони, буде дозволена любительська риболовля.

І хоч перші випадки зараження COVID-19 і були зареєстровані на «Рибному ринку» в місті Ухань, але риба не є переносником цієї хвороби і, вживаючи її в їжу заразитися неможливо.

Навпаки, для зміцнення імунітету лікарі рекомендують під час карантину в обов'язковому порядку включити в ваше меню рибні страви. Адже риба - джерело повноцінного білка з величезною кількістю незамінних амінокислот. У риб'ячому м'ясі містяться всі основні вітаміни, необхідні нашому організму. Її вживання рекомендовано 2-3 рази в тиждень для підвищення імунітету, профілактики запальних захворювань та здоров'я нервової і серцево-судинної систем.

 -   Вітчизняна риба смачна і корисна, особливо це стосується морської риби. Інша справа, що внутрішні водойми останніми роками через маловоддя забруднюються надміру. А це середовище існування риби. Тому вона хворіє і може бути заражена гельмінтами. Річкову або озерну рибу необхідно готувати, дотримуючись ретельної термообробки. А ось робити суші, роли, тартари інші страви з сирої риби смертельно небезпечно – радить голова Асоціації рибалок України Олександр Чистяков.

Сьогодні через корупцію в рибному відомстві процвітає браконьєрство, яке за масштабами зрівнялося з офіційними виловом, і становить 80-100 тисяч тонн в рік. Щодня з наших водойм браконьєри виловлюють понад 400 тонн водних біоресурсів. За неофіційними даними тіньовий рибний ринок оцінюється в 4-5 млрд. грн.

Незаконно виловлена риба нелегально переробляється і реалізується в «тіні». При таких обставинах, ні про який фіто-санітарний контроль мови бути не може. Тому в останні роки почастішали випадки захворювання смертельно небезпечною хворобою - ботулізмом, важким харчовим отруєнням, викликаним вживанням продуктів, що містять ботулотоксини. Ця хвороба вражає нервову систему людини.

-  Відрізнити інфіковані ботулізмом продукти від якісних - практично неможливо - кажуть в Асоціації рибалок України - Кращий спосіб захистити своє здоров'я - утримуватися від їжі, про якість якої вам нічого невідомо. У зоні ризику - копчена, в'ялена і солона риба.

Найчастіше зараженою ботулізмом, є продукція, яку продають з рук. Але, інфікованими можуть бути і продукти у великих магазинах, супермаркетах або на ринках.

Новини по темі

Коментарі

Нет ни одного комментария

Залишити коментар

Останні новини

Останні відеорепортажі

Останні фоторепортажі

Зараз читають

наверх

Підписатися на новини

Підписатися на новини

Запропонувати новину

Запропонувати новину